Hoe te handelen bij een ongeluk of pech in een tunnel?

Op maandagochtend 15 februari kwam Rijnmond.nl met het bericht dat er in de Botlektunnel een vrachtwagen met oplegger geladen met aluminium profielen was geschaard. Dit zorgde in de ochtendspits voor lange files en grote vertragingen in de regio. Gelukkig wist de vrachtwagenchauffeur ongedeerd uit zijn vrachtwagen te stappen en waren er geen andere weggebruikers betrokken bij dit ongeval. Helaas is dit geen uitzonderlijk incident in de Botlektunnel, ook op de rijstroken bij het ingaan en verlaten van deze tunnel gebeuren hier met regelmaat ongelukken.

Maar hoe moet je nu handelen wanneer je in de tunnel achter deze vrachtwagencombinatie rijdt en deze begint te slingeren en daarna te scharen? Als eerste is natuurlijk de volgafstand van belang, zorg dat er altijd minimaal 5 seconden afstand is tot zo’n grote voorganger. De stopafstand (reactietijd plus remweg) bij een snelheid van 100 km/u op een droog wegdek is ongeveer 75 meter voordat de auto volledig tot stilstand is gekomen. Bij continue ruim voldoende afstand te houden en ver vooruit te blijven kijken wordt het risico om betrokken te raken bij een kop-staart aanrijding aanzienlijk verkleind.

Wanneer de auto veilig tot stilstand is gekomen en je kunt de tunnel niet verlaten handel dan als volgt:
• Zet direct je alarmlichten aan en parkeer de auto dicht tegen de tunnelwand
• Zet de motor uit en laat de sleutels in het contact zitten of bij een start/stop knop systeem laat de sleutel achter in de middenconsole van de auto. Hulpdiensten kunnen dan wanneer het nodig is de auto verplaatsen. Keer nooit om en rijd niet achteruit!
• Trek een veiligheidshesje aan, dit geldt ook voor de eventuele passagiers, en verlaat voorzichtig de auto. Blijf aan de tunnelwandzijde en steek NOOIT over!
• Loop langs de tunnelwand met het gezicht naar het tegemoetkomend verkeer toe naar de dichtstbijzijnde hulppost in de tunnel om daar telefonisch contact op te nemen met de wegverkeersleider van Rijkswaterstaat. Deze zal de benodigde maatregelen treffen zoals bijv. het afkruisen van rijstroken en verdere veiligheidsinstructies geven
• In de hulppostkast hangt ook een brandblusser waarmee een kleine beginnende brand kan worden geblust
• Wacht zo dicht mogelijk langs de tunnelwand op de hulpdiensten op meer dan 50 meter van de auto
• Bij een grote brand of sterke rookontwikkeling verlaat dan de tunnel langs de tunnelwand via de dichtstbijzijnde nooduitgang. Volg de instructies van de wegverkeersleider op die via de intercom kunnen volgen

Meer info en leerzame animatiefilmpjes via:
https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/ongeval-en-pech/pech-file-ongeval-of-brand-in-een-tunnel/index.aspx