Is maximaal 30 km per uur in de bebouwde kom de nieuwe norm?

In navolging van onder andere Helsinki en Oslo waar in 2019 in de 30 km p/u gebieden in de categorie fietsers en voetgangers geen dodelijke verkeersslachtoffers vielen, geldt sinds december 2023 nu ook in Amsterdam op de meeste wegen, een maximum snelheid van 30 km p/u.
Deze maatregel is vooral ingezet ter vermindering van het aantal ongevallen.

Uit een tussentijdse evaluatie van de Gemeente Amsterdam een jaar later blijkt, dat het aantal ongevallen op deze 30 km p/u wegen aanzienlijk is afgenomen. Blijkbaar heeft de maatregel het gewenste effect gehad!

Het aantal ongevallen met motorvoertuigen is met 11% afgenomen en het aantal ongevallen op deze 30 km p/u wegen tussen motorvoertuigen en (elektrische) fietsers en voetgangers is verminderd met 15%, mooie resultaten!

Van te voren waren critici bang dat het openbaar vervoer en de hulpdiensten door deze maatregel vertraging zouden oplopen, maar in de praktijk is tot nu toe gebleken dat dit nauwelijks het geval is. De Gemeente Amsterdam heeft vervolgens duizenden ritten van ambulances en brandweer geanalyseerd en kwam tot de volgende bevindingen:
1. Bussen hebben een kleine vertraging van maximaal 40 seconden, gemeten vanaf de beginhalte t/m de eindhalte
2. Tramritten duren gemiddeld 10 seconden langer
3. Er is geen verbetering van de luchtkwaliteit geconstateerd, deze is gelijk gebleven
4. Wel is het geluidsvolume met 1,5 decibel gedaald

Het allerbelangrijkste is wel dat het aantal ongevallen met openbaar vervoer voertuigen is afgenomen met maar liefst 24%!

Handhaving
Hoe zit het nu met de handhaving van die 30 km p/u en wat vinden verkeersdeelnemers eigenlijk van deze snelheid remmende maatregel? De Gemeente Amsterdam hanteerde de (mobiele) flitspalen als middel en daaruit is gebleken dat de maatregel resulteerde in een daling van 20% van de snelheid. De methode werpt dus zijn vruchten af.

Wel zullen verkeersdeelnemers moeten wennen aan deze nieuwe snelheid. Ze zijn tenslotte decennia lang gewend aan een snelheid van maximaal 50 km p/u in de bebouwde kom en moeten nu opeens omschakelen.

Dit soort zaken kost tijd en vraagt ook om goede voorlichting en handhaving, evenals het herinrichten van de betreffende wegen. 60% van de Amsterdammers bleek trouwens na een enquête positief tot zeer positief gestemd over deze maatregel, dat zijn toch hoopvolle signalen.

Is Amsterdam de enige stad waar deze 30 km p/u maatregel wordt uitgevoerd?
Integendeel, ook in Rotterdam zullen er vanaf juni 2025 nog eens 115 extra straten in aanmerking komen voor een maximum snelheid van 30 km p/u.
Andere drukke steden zoals Haarlem, Utrecht, Eindhoven en Den Haag voeren deze maatregel al uit en/of zijn bezig met het uitbreiden van deze gebieden. De uiteindelijke doelstelling is, om in 2030 een halvering van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers te hebben behaald, een heel mooi streven.

Is alleen Nederland bezig om deze 30 km p/u maatregelen uit te voeren?
Nee, zeker niet. In februari 2020 hebben 140 landen, waaronder de Europese Commissie voor Transport, de zogeheten “Stockholm Declaration” ondertekend. Daarin is opgenomen dat de snelheid in alle bebouwde kom gebieden moet worden verlaagd naar 30 km p/u. Diverse grote steden zoals Brussel, Gent, en Londen hebben deze maatregel al met succes ingevoerd.

Veiligheid voor alles!