Militaire colonnes en voorrang verlenen/voor laten gaan

Militaire colonnes en voorrang verlenen/voor laten gaan Met ingang van 1 januari 2025 zijn in Nederland de tekens die een militaire colonne moet voeren aangepast naar de al bestaande NAVO regels. Deze verandering houdt in, dat het voorste voertuig van de colonne één blauwe vlag voert aan de linkerzijde en het laatste voertuig van de colonne een groene vlag voert, ook aan de linkerzijde.

Optioneel mogen ook de tussenliggende voertuigen de blauwe vlag aan de linkerzijde voeren.

Maar hoe zit het ook alweer met de voorrangsregels en het voor laten gaan van een militaire colonne?
Deze zijn namelijk ongewijzigd gebleven. Er wordt nog wel eens aangenomen dat de een militaire colonne altijd voorrang heeft. Dit is niet zo. Het eerste voertuig van de militaire colonne moet zich gewoon aan de geldende voorrangsregels houden.

Zoals altijd zijn er uitzonderingen op de regels:
– Wanneer het eerste voertuig van de colonne een verkeerslicht is gepasseerd, mogen de volgende militaire voertuigen doorrijden, ook wanneer het verkeerslicht weer op rood staat
– De militaire colonne hoeft geen voetgangers en gehandicaptenvoertuigen voor te laten gaan bij de voetgangersoversteekplaatsen
– De militaire colonne hoeft een bus die wil wegrijden van een bushalte niet voor te laten gaan

Hoe zit het nu met het al dan niet mogen doorkruisen van een militaire colonne?
Een militaire colonne mag je niet doorkruisen, wanneer op een gelijkwaardig kruispunt, dus een kruispunt zonder verkeersborden en verkeerstekens, het eerste voertuig is gepasseerd en de rest van de colonne volgt. Bij een niet gelijkwaardig kruispunt, bijvoorbeeld een voorrangskruispunt dat met verkeersborden/tekens is aangegeven, moet de colonne voorrang verlenen en mag je dus de militaire colonne wél doorkruisen. Het is verder ook toegestaan om in de colonne mee te rijden.Het is niet toegestaan om het rode verkeerslicht te negeren, wanneer er wordt meegereden in de colonne. De achterop rijdende militaire voertuigen zullen dan dus ook moeten stoppen.

Voor een rouwstoet/uitvaartstoet gelden deze regels ook, mits de volgauto’s zijn uitgerust met de door de uitvaartondernemer uitgereikte zwarte rouwvlaggen met drie horizontale witte strepen.

Wat niet is toegestaan, is dat volgauto’s door mogen rijden bij het rode verkeerslicht. Zij zullen dan moeten stoppen. De eerste volgauto die wacht voor het rode verkeerslicht, is dan de nieuwe leider van de rouwstoet. Ook belangrijk: haal een rouwstoet niet in, dit is zeer ongepast en kan gevaar opleveren!

Volgauto’s van een rouwstoet mogen dicht op elkaar rijden, zodat overige weggebruikers niet per ongeluk in de rouwstoet belanden.

Kom je een rouwstoet tegen, pas je rijstijl aan, behandel de rouwstoet met respect en houd gepaste afstand.