Rechten en regels bij het zebrapad, wat mag wel en wat mag niet?

Voetgangers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zijn kwetsbaar. Zij moeten veilig kunnen oversteken. Waar let je op en wat zijn de regels?

Rechten en regels bij het zebrapad
Voetgangers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zijn bijzonder kwetsbaar in het verkeer. Om ervoor te zorgen dat zij veilig kunnen oversteken, zijn er voetgangersoversteekplaatsen (VOP) aangelegd, ook wel zebrapaden genoemd. Bestuurders zullen voetgangers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen die een VOP oversteken, of die te kennen geven dat ze willen oversteken, altijd voor moeten laten gaan.

In de RIS rijopleiding wordt in script 38 aangegeven, dat het naderen van een VOP dan ook tijdig moet worden waargenomen om deze met gepaste snelheid te naderen, zodat de situatie goed kan worden ingeschat. Er moet voldoende ruimte worden gehouden wanneer er wordt gestopt voor een VOP, om de complete verkeerssituaties goed te kunnen blijven overzien. Wanneer een voetganger aarzelt om over te steken bij de VOP, dan kan een kort gebaar voldoende zijn om te helpen. Zoek daarom altijd oogcontact met de voetganger of bestuurder van het gehandicaptenvoertuig!

In de donkere jaargetijden en in het donker wordt extra alertheid van de bestuurders verwacht. Het zicht links en rechts van de VOP’s is dan veel minder, waardoor voetgangers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen minder snel opvallen.

Hoe is het geregeld met fietsers die een VOP willen oversteken?
Een fietser die wil oversteken bij een VOP, zal moeten afstappen om de status van voetganger te krijgen. Het kan dus zo maar zijn, dat een fietser een VOP nadert, besluit om daar over te gaan steken en dan van de fiets afstapt. Met de fiets aan de hand heeft hij de status van voetganger en bestuurders hebben dan ook de plicht om deze voor te laten gaan. Goed om te weten!

Het is verboden om een voertuig in te halen dat een VOP nadert of stil staat voor een VOP. In 2023 is de boete als je een voetganger of bestuurder van gehandicaptenvoertuig bij een VOP niet voor laat gaan € 410,00 (excl. € 9,00 administratiekosten). Deze kosten wil je voorkomen, toch?

Bijgevoegd filmpje laat zien dat voorzichtigheid geboden is bij het naderen en oversteken van een VOP.

Groen de weg op? Neem rijlessen in een elektrische auto!

Volg ons op Social Media