Dagcursus theorie een goede keuze of niet? Goedkoop, is vaak duurkoop!

Je bent maar twee muisklikken verwijderd van een zogeheten dagcursus om het auto theorie certificaat te behalen, wanneer je via Google zoekt. De aanbiedingen en kortingen van deze commerciële opleiders vliegen je om de oren! Maar zijn deze opleiders wel in staat om in minder dan één dag alle theoretische onderwerpen te behandelen en te toetsen, zodat je aan het eind van diezelfde dag goed en volledig voorbereid bij het CBR het theorie examen kan afleggen? En ben je in staat om daarna de verwerkte oefenstof ook daadwerkelijk tijdens de praktische rijlessen in het verkeer toe te passen?

Mijn ervaring is dat dit niet zo is!
Tijdens deze zeer korte, aantrekkelijk geprijsde dagcursussen wordt enkel een beroep gedaan op je korte termijn geheugen. Door middel van het onthouden van ezelsbruggetjes, het erin stampen en veelvuldig herhalen van “belangrijke” items die volgens de opleiders vast en zeker gevraagd zullen worden tijdens het theorie examen, wordt je brein klaargestoomd om de opgedane “kennis” te reproduceren tijdens het theorie examen. Wanneer je aan het eind van het examen in het beeldscherm de opgestoken duim ziet ter positieve bevestiging dat je geslaagd bent voor het examen, dan is er een jubelstemming bij zowel de opleider als bij jouzelf. Theoriecertificaat in de pocket, missie geslaagd!

Maar is dat ook echt zo?
Geregeld maak ik mee, dat de theoretische kennis met betrekking tot bijv. verkeersborden en voorrangssituaties na een aantal weken of maanden voor een groot deel is weggezakt of helemaal niet meer aanwezig is.
Tijdens de praktijklessen toets ik namelijk altijd of de door jou opgedane theoretische kennis op peil is en is blijven hangen. Theorie en praktijk zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Als ik tijdens een praktijkles wel eens vraag naar de betekenis van bepaalde verkeersborden, dan is een veelgehoorde opmerking, dat deze niet zijn besproken tijdens de theoriecursus! Aan mij de schone taak om tijdens de praktijklessen de theoriekennis weer op het gewenste niveau te brengen, maar dit betekent daardoor wel, dat het aanvragen van het praktijkexamen vertraging met zich mee brengt.

Veilig en zelfstandig in het verkeer
Het doel van de rijopleiding is altijd, om je zodanig voor te bereiden dat je, als beginnend bestuurder, veilig en zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen, nadat het CBR het praktijkexamen met een voldoende heeft beoordeeld.

Wanneer je gemotiveerd bent en ruim voldoende tijd wilt investeren in het opdoen van theoretische kennis via bijv. de PlanGo Theorie app, of het meer dan complete theorieboek van uitgeverij Verjo, dan zul je ervaren, dat het leren van deze oefenstof echt geen hogere wiskunde is. Door het veelvuldig herhalen van de oefenstof en het maken van de gestelde oefenvragen en oefenexamens kun je jezelf toetsen en checken of er voldoende kennis aanwezig is om met grote kans van slagen het theoriecertificaat te behalen.

Jij én je rijinstructeur in jubelstemming op weg naar je rijbewijs!

Groen de weg op? Neem rijlessen in een elektrische auto!

Volg ons op Social Media