De regels bij een voetgangerscolonne, weet jij hoe het zit?

Met een voetgangerscolonne bedoelen we een groep mensen die samen een colonne vormen, bijvoorbeeld bij een optocht, een uitvaartstoet, of bij een militaire colonne. Dat maakt hen “anders” dan een gewone voetganger.

De regels bij voetgangers
Voetgangers horen normaal gesproken te lopen op het daarvoor bestemde trottoir, voetpad of stoep. Tóch zijn er situaties, waarbij voetgangers op de rijbaan kunnen en mogen lopen, bijvoorbeeld wanneer er geen voetpad of trottoir aanwezig is en ook geen fietspad of bromfietspad. Voetgangers, maar ook bestuurders van gehandicaptenvoertuigen, mogen zich dan op de rijbaan begeven. Zij houden dan zoveel mogelijk de rand van de rijbaan aan of, in het geval van voetgangers, maken zij gebruik van de berm.

De regels bij een voetgangerscolonne
Heeft een voetgangerscolonne op de rijbaan voorrang, wanneer deze van rechts komt?
Maken voetgangers onderdeel uit van voetgangerscolonne, optocht, of uitvaartstoet, dan mogen zij ook van de rijbaan gebruik maken. Bij slecht zicht overdag en na zonsondergang moet de voetgangerskolonne dan wel verlichting voeren omwille van de veiligheid. De regels hiervoor zijn: linksvoor wit licht en linksachter rood licht.

En hoe zit het nu met de voorrangsregels wanneer een voetgangerskolonne een gelijkwaardig kruispunt nadert?
In dat geval geldt, dat zij de regels volgen voor bestuurder van wagens. Dit betekent, dat de voetgangerscolonne voorrang moet verlenen aan bestuurders die van rechts komen en dat bestuurders die van links komen voorrang zullen moeten verlenen aan de voetgangerscolonne.

Wees dus alert bij het naderen van een voetgangerscolonne en ken de regels!

Groen de weg op? Neem rijlessen in een elektrische auto!

Volg ons op Social Media